Naan på stålplate

Et pizzastål, eller stålplate, trenger ikke nødvendigvis bare brukes til pizza. Det fungerer også ypperlig til andre ting som stekes på lignende måter, som naanbrød. Resultatet blir minst like bra som for pizza!

Det tok en stund før den verste pizzasulten la seg etter at pizzastålet kom i hus! Da vi endelig ble nogenlunde lei av latterlig gode italienske pizzaer med sprø bunn gikk tankene videre til hva annet vi kunne finne på. Naanbrød er en gjenganger på internett, og nevnes gjerne i samme åndedrag som pizza når en skal motivere for kjøp av disse tykke stålplatene. Og det er ikke så rart, for naanbrød og pizza er egentlig ganske like (seriouseats har, som alltid, en solid utredning om dette).

Nøkkelen for suksess med naan (som med pizza) er å tilføre deigen mye varme veldig raskt. Vanligvis gjøres dette i en kull- eller vedfyrt tandoorovn som gjerne oppnår temperaturer godt over 500 grader. Selv om en tandoorovn hadde vært et fantastisk DIY-prosjekt, er en studenthybel en lite passende plass for slikt. Derimot fungerer en tykk stålplate utmerket. I ovnen vår klarer vi å varme stålet til rundt 300 grader, målt med IR-termometer (som man ikke skal stole absolutt på). Det er nok til å steke naanbrødene ferdig på rundt to minutter.

I denne posten presenterer vi primært en teknikk for å steke naanbrød på stålplate og ikke fullt så mye en nøye utforsket oppskrift på selve deigen. Bruk derfor den deigen du liker best. Vi baserte oss på denne primært fordi den oppga mål i nogenlunde skikkelige enheter. I originaloppskriften brukes «dried active yeast», en tørrgjærtype som kommer med et litt ekstra tykt skall. Denne gjærtypen må derfor løses i varm væske (rundt 40 grader) en 15-20 minutter før bruk for å akitveres. I Norge kommer tørrgjæren derimot i en mer finkornet form (ligner mer på «instant dry yeast». Ta en titt her for en flott forklaring/sammenligning. Skal ikke være lett med gjær!). Denne trenger vanligvis ikke løses i varm væske, og kan blandes direkte sammen med melet. Men, det vil heller ikke skade om en velger å gjøre det allikevel!

Naanbrød på stålplate

Ingredienser i deigen

  • 150 g melk
  • 2 ts sukker
  • 2 ts tørrgjær
  • 450 g hvetemel
  • 0.5 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ss olje
  • 150 ml naturell yoghurt
  • 1 egg

Fremgangsmåte deig

Sikt melet og bland inn de tørre ingrediensene. Bland så inn olje, yoghurt, egg og varmet melk (rundt 40 grader). Velg selv om løser gjæren i væsken på forhånd. Bland så sammen og kna i rundt 5 minutter. Et supertips for jobbing med deig er å så la den hvile i rundt 10 minutter før en knar i rundt 5 minutter til. Minuttene med hvile gjør deigen enormt mye smidigere, samt lettere å jobbe med. Legg så deigen i en bolle med litt olje og dekk til med plastfolie. La den heve i omlag en time, eller til den er dobbel størrelse.

Fremgangsmåte steking

Plasser stålplaten på nest høyeste eller høyeste nivå i ovnen, avhengig av hva du synes fungerer best. Vi testet begge deler (se under), og heller mot at resultatet blir best om den står på øverste. Uansett, la ovn og stålplate forvarme i en tre kvarters tid på full styrke, gjerne med grillelementet på. Like før steking deles deigen i seks like store emner som kjevles flate (her kan de strekkes flate, om du er skikkelig tøff).

Før steking av ett emne er det viktig at grillelementet er på og varmt (gjerne rødglødende). Dette kan du få til ved å åpne ovnen litt før steking (det er ikke lufttemperaturen i ovnen som steker brødene, men overføring fra stålplaten og varmestråling fra grillen, så dette går fint). Brødet kommer til å blåse seg voldsomt opp under steking, så pass på at det ikke kommer i kontakt med selve grillelementet om du velger øverste nivå. En gaffel kan da være et trivelig hjelpemiddel.

Stålplate på nest høyeste nivå.
Med stålplaten på nest høyeste nivå.
Stålplate på høyeste nivå.
Med stålplaten på høyeste nivå.

Når brødet har fått litt farge er det ferdig. I vår ovn tok dette omtrent 2 minutter. Om brødet ble litt for sprøtt kan deigemnet gjøres litt tykkere. Resultatene blir uansett veldig bra, med en tynn, sprø overflate og myk innside.

Passelig brunt naanbrød.
Passelig brunt naanbrød.
Omnom!
Omnom!

Helt til slutt kan brødene pensles med litt smør, gjerne med litt hvitløk i. Resultatet blir uansett så latterlig bra at det alene kvalifiserer som grunn til å kjøpe en stålplate!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *