Einebærkrem

Einebærkrem er et utrolig enkelt, kult tilbehør du lett kan lage som akkompagnement til rå fisk eller desserter. Einersmaken kombineres nydelig med fløte og er en nordisk vri på en gammel klassiker.

Under et besøk hos Göteborgs Koka i fjor ble Lars servert einebærkrem og byggkjeks til dessert. Kremen hadde kraftig smak av einer og en nydelig, tykk konsistens. Kremen satte såpass inntrykk at da vi senere begynte utviklingen av nyttårsmenyen for 2015 ønsket vi å gjenskape herligheten for våre gjester. Vi valgte å servere kremen som en del av desserten, men det går også an å bruke som tilbehør til rå laks, for eksempel (dropp i så fall sukker).

Einebær.
Einebær.

Dessverre er det slik at internett ikke bugner over av oppskrifter på einebærkrem. Prøver en å søke på «juniper cream» får man riktignok rikelig med treff. Dessverre dreier de fleste seg om de påståtte helsemessige effektene av å smøre krembasert einebær på forskjellige deler av kroppen, mens relativt få dreier seg om nydelige kulinariske opplevelser. Vi måtte derfor improvisere på de teknikkene vi kunne fra før. Oppgaven kunne enkelt deles i to deler:

 • Konsistens: Hvordan lage den tykk, deilig, supersmud krem?
 • Smakssetting: Hvordan får man fløte/melk til å smake mest mulig einer?

Vi går igjennom hver av disse punktene under. Til slutt kommer vi med vår foreløpige oppskrift. Vi tar gjerne imot forslag til forbedringer!

Supersmud krem

Kunsten å lage deilige kremer med allskens konsistenser har den alltid så strålende mat- og nerdesiden chefsteps.com dekket godt før. Ettersom vi er stolte eiere av Spuma-flasker, valgte vi å følge fremgangsmåte deres for pisket krem i Spuma-flaske. Dersom du ikke er en stolt eier av en Spuma-flaske, vil det gå helt fint å piske kremen for hånd eller med en passende maskin.

Smakssetting med einer

Å smakkssette krem med einebær viste seg å være en relativt enkel oppgave. Midt i alle søkeresultatene om  fant vi nemlig en dyktig jente som driver bloggen Scoop Adventures hvor det lages iskrem av det aller meste (karamell- og IPA-iskrem skal definitivt lages en gang). På bloggen skriver Lindsay, som bloggens eier heter, et innlegg om gin- og toniciskrem, hvor einebær naturlig nok er en av de viktigste ingrediensene.

Ved å varme malte/knuste einebær med fløte og sukker, for så å la smakene trekke en times tid i kjøleskapet, klarer hun å overføre einersmakene til fløten. Vi fulgte samme fremgangsmåte, og malte einebærne til pulver i en miniblender tilhørende en stavmikser.

DSC00200
Einebær pulveriseres.

Vi var interessert i en kraftig einebærsmak, og eksperimenterte derfor med tid og mengden einebær før vi kom frem til oppskriften under.

Kraftig einebærkrem på spumaflaske

 • 330 g fløte (1 kartong)
 • 10 g einebær, hele
 • 15 g sukker
 • Spumaflaske
 • 1 NO2 patron

Fremgangsmåte

Pulveriser einebær med beste tilgjengelig metode. Vi brukte en miniblender som ofte følger med stavmiksere. Morter eller kjevle bør gjøre samme nytten. Varm så pulveriserte einebær med sukker og fløte til kokepunktet og fjern fra varmen. La stå i kjøleskap alt fra 1 times til til over natten, til ønsket smak er oppnådd. Du kan også variere mengden einebær du bruker for å justere smaken.

Når ønsket smak er oppnådd, siles blandingen og helles på en spumaflaske. Lad med én halv patron, og rist til ønsket konsistens (her kan det være lurt å tørrtrene litt på en en testtallerken før servering).

Tørrtrening med Spuma-flasken.
Tørrtrening med Spuma-flasken.

Gratulerer, du har nå laget en fantastisk god krem som garantert kommer til å imponere de fleste!

Einerkrem i all sin prakt.
Einebærkrem i all sin prakt.

2 kommentarer

 1. En sykt nice krem-oppskrift! Funker også til is for aldersgruppen 7->.

  Einebærkrem
  Eggedosis (50g sukker + 5 eggeplommer)

  Bland forsiktig krem, eggedosis og bærene som var igjen fra fløten med en slikkepott.
  Sett i frysen.
  Rør om etter en time.
  Frys i ca 3-4 timer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *