Carbonara slik den bør lages

Mange myter og misoppfatninger preger den gjengse oppfatning av denne klassikeren. For å åpne ballet her på Chill Mat tar vi, purister som vi er, carbonaraen tilbake til røttene!

Etter lange dager på lesesalen, er det godt å komme hjem i trygg forvissning om at en kan diske opp et herremåltid på få strakser. Pasta alla Carbonara, en bauta blant hverdagsmiddagene, er en sikker vinner og en evig favoritt i Casa del Chill. En rett som på alle måter eksemplifiserer vår filosofi – vi snakker chill mat, dere.

Tross all skryten er det interessant å observere at det verserer et utall mer eller mindre esoteriske varianter av vår gode ledsager, Herr Carbis. La oss ta en titt på noen av de mer vanlige utgavene vi blir servert.

«Carbonara lages med fløte!»

En seiglivet jævel, denne fløten. Og visst, fløte er jo godt, det. Smaker ikke aller verst i pasta heller. Men det gjør også retten mye tyngre, sikkert i et forsøk på å gi det hele en mer kremaktig konsistens. Vi mener originalen er fløyelsmyk nok fra før av, og uten fløten er den i tillegg mindre mektig. Du orker med andre ord mer himmelsk carbonara.

«Løk og hvitløk, takk.»

Tja. Ever the fans of the ol’ onion, vi har allikevel ikke rom for den her. Smaken av carbonara er delikat, bortimot lavmælt. En (hvit)løk kan være en likandes kar, men av og til er han også i overkant bråkete. Det gjelder å bevare balansen, så noen oppskrifter foreslår å smaksette oljen med løk eller hvitløk før baconet stekes. Kanskje en idé, men det er slettes ikke nødvendig.

«Sopp og erter.»

Var det viltgryte vi skulle lage? Handlelisten blir jo bare lengre og lengre. Carbonaraens genialitet er jo dens enkelhet!

«Kjøttdeig av svin

Attehæ?

Nei, takke oss til den gode gamle. Som det står nedtegnet i de gamle skrifter består Pasta alla Carbonara av forsvinnende få ingredienser: pasta, egg, ost (pecorino eller parmesan), guanciole (spekt svinekjøtt, pancetta eller bacon er gode substitutter) og pepper. That’s it. Alt du trenger for en øvelse i fullkommenhet.

Pasta alla carbonara

For fire (les: to storspiste) personer

Ingredienser

  • 400 gram pasta (tagliatelle er vår favoritt)
  • 200 gram bacon, grovhakket
  • to hele egg og én eggeplomme
  • 80 gram revet parmesanost
  • salt
  • masse pepper

Fremgangsmåte

Kok opp pastaen i saltet vann. Når pastaen er noen minutter unna al dente, sett baconet til fresing i stekepanne. Liker du den crispy, sett i gang noe tidligere, men hold også varmen noe lavere. På den måten har du lettere kontroll over varmen, slik at kjøttet blir jevnt stekt, i tillegg til at du i større grad kan multitaske. Bland osten med eggene og eggeplommen til det blir en jevn masse.

Når pastaen er klar, hell av vannet grundig, og la det hele kjøle seg ned i noen sekunder. Bland så alle ingrediensene i kjelen du brukte til pastaen, til osteblandingen er godt mikset med pastaen og en kremete konsistens er oppnådd.

Smak til med nykvernet pepper. Vi i Chill Mat bruker masse pepper. Himmelsk.

Tips

Et frekt tips er å ta pastaen ut av vannet litt før den er ferdig kokt, og fullføre den sammen med baconet i stekepanna. Da får du blandet inn alt det gode baconfettet i retten. Evt. kan fettet også inkluderes i blandingen som ellers.

Pass uansett på å ta panne eller kjele av varmen før du har i osten og eggene, ellers vil eggene kunne koagulere, og retten blir klumpete. Det er uchill.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *