Tips: Ristede hasselnøtter

Er det noe vi i Chill Mat har lært oss gjennom vår reise i maten, er det at små detaljer kan gjøre en stor forskjell. I denne kategorien faller ting som salt eller en dråpe sitron, men også mindre hverdagslige varianter som f.eks. beurre noisette. En av våre favoritter er dog ristede hasselnøtter, en overraskende allsidig rakker som bidrar med både smak og tekstur.

Det å lage ristede hasselnøtter er akkurat like enkelt som det lyder, og dette er vel strengt tatt ikke poenget med posten. Vi ønsker heller å belyse et undervurdert triks som kan gi nytt liv til kjipe retter, og som garantert vil gi deg skryt og kokkekudos fra vennekretsen.

For ordens skyld tar vi dog leserskaren gjennom prosessen. Ristede hasselnøtter (eller hvilke som helst andre nøtter for den saks skyld) tar svært kort tid, og består egentlig kun av to steg, hvorav det første er valgfritt.

Hvordan riste hasselnøtter (eller andre nøtter)

Steg 1: Hakk/mos/drus/dunk/del/splitt nøttene. (valgfritt)

Yeeah. Chop that shit.
Yeeah. Chop that shit.

Steg 2: Stek i tørr panne, på middels/høy varme, til nøttene får farge og en vidunderlig aroma brer om seg.

Dette dufter helt himmelsk.

Voilà.

Hvordan bruke ristede hasselnøtter

Det er her hemmeligheten ligger, ristede hasselnøtter er nemlig ekstremt allsidig. Det fungerer like godt på frokost, lunsj og middag, forrett, hovedrett, dessert. Nøttesmaken er rund, smøraktig og imøtekommende, og den passe sprø «krønsjen» bidrar med digg tekstur.

For å illustrere mulighetsrommet sitere vi den fantastiske boken The Flavor Bible av Karen Page og Andrew Dornenburg. Her kan vi lese at hasselnøtter med glede kombineres med følgende:

  • aprikos
  • asparges
  • bakverk
  • banan
  • beter
  • bringebær
  • bær
  • cognac
  • dadler
  • druer
  • eple
  • fersken
  • fiken
  • fløte
  • grapefrukt
  • gresskar
  • grønnsaker
  • gulrøtter
  • havregryn
  • honning
  • hvitløk
  • ingefær
  • iskrem
  • jordbær
  • kaffe/espresso
  • kakao
  • kanel
  • karamell
  • kastanjer
  • Kirsch
  • kirsebær
  • kiwi
  • kremost
  • kulturmelk
  • lønnesirup
  • mandler
  • mango
  • mascarpone
  • melk
  • mint
  • muskat
  • nektarin
  • ost (feta, geit-,Gruyère, ricotta, Taleggio)
  • pekannøtter
  • persimmon
  • plomme
  • pære
  • rom
  • rosiner
  • sauser
  • sitron
  • sjokolade (spesielt mørk, eller hvit)
  • smør
  • sukker (brunt, rør-, melis)
  • supper
  • svisker
  • søtpotet
  • te
  • tranebær
  • vaktel
  • valnøtter
  • vanilje
  • vaniljekrem
  • vin (rød-, hvit-, søt-)

Med andre ord – stort sett alt i hele verden.

Vi bruker dette ofte som tillegg til en frekk rotmos, eller på frokostgrøten. Har du ikke hasselnøtter? Bruk mandler, eller valnøtter, eller hvilke som helst andre nøtter du skulle ha liggende. Du kan til og med putte de på glass etterpå, og ha som krydder til senere.

Dette er en vinner, folkens!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *