Pizza med serranoskinke, valnøtter og granateple

En selvkomponert favoritt som gjør seg ypperlig en varm sommerkveld i godt lag – herlig sprø valnøtter og friske kjerner av granateple går svært godt sammen med litt middelhavsk spekeskinke. Kombinert med et dryss trøffelolje blir dette en gourmetpizza du uten problemer kan ta betalt for.

Denne pizzaen har vokst fram i vårt pizza-arsenal over de siste par årene, og har sin bakgrunn i flere forskjellige inspirasjonskilder. En klassisk favoritt på mange pizzarestauranter er varianter av Pizza di Parma, som typisk er dekorert av parmaskinke, ruccula og pinjekjerner. Lofthus Samvirkelag har sin berømte reinsdyrspizza, som kombinerer hvit saus med granateple. Vår oppskrift drar lærdom av disse, og legger til et element av tekstur med valnøttene. Det er ingen hemmelighet at vi har en forkjærlighet for nøtter, og pizzaen er nok en perfekt arena for litt nøøøtz.

Ettersom det øvrige fyllet er av det skjøre slaget, stekes pizzaen uten annet enn saus, ost og nøtter i første omgang. Skinken og rucculaen er best fersk, og legges derfor på rett før servering. Dette har vi også gjort med granateplet, for å beholde mest mulig friskhet, men det er helt innafor å ha disse på i ovnen. Syren dempes da noe, men sødmen kommer til gjengjeld sterkere frem.

DSC_1446
Her har vi snittet et granateple i to. Det er ikke måten å gjøre det på.

Før vi setter over til selve oppskriften har vi et siste lite tips. Ved åpning av granateplet kan det være fristende å bare skjære skiten i to og begynne å pelle ut kjernene. Dette bør du unngå – resultatet blir en masse rød sprut og flekker på både klær, kjøkkenflater og gulv. Ta heller en litt roligere tilnærming, slik som dette.

Pizza med serranoskinke, valnøtter og granateple

Ingredienser

  • pizzadeig
  • hvit pizzasaus
  • revet ost
  • serranoskinke
  • valnøtter, grovt hakkede
  • granateplekjerner
  • ruccula
  • fersk oregano, hele blader
  • trøffelolje (kan sløyfes, men sterkt anbefalt)

Fremgangsmåte

Her anbefaler vi steking med pizzastein eller -stål, med fremgangsmåten som beskrevet her.

Stek først bunnen med saus, revet ost og valnøtter til bunnen er passe gyllenbrun og sprø. La pizzaen hvile i ca. ett minutt, før du sprer de øvrige ingrediensene på.

Avslutt kalaset med et lett dryss trøffelolje. Det rekker med en jevn spredning av dråper, trøffelolje har en kraftig smak som fort kan dominere. Har du ikke trøffelolje kan en god olivenolje gjøre susen. Det er dog ingen unnskyldning for ikke å kjøpe en liten flaske trøffelolje ved anledning – den er meget drøy i bruk, og smaksegenskapene forsvarer lett prisen.

Tips

Denne smakskombinasjonen er meget fleksibel, og kan med hell varieres. Vi har hatt suksess med en litt kraftig brie, men også manchego kan gå spesielt godt med valnøttene. Andre grønne urter, som f.eks. basilikum vil også kunne treffe godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *